Hillside Residence

Location: Pasadena, California
Area: 9,500 ft2
Accessory Building: 2,000 ft2
Phase: Plan Check
2016 – 2018

This single-family residence is located in an up-scale, hillside neighborhood in Pasadena, California. Situated high in the hills, the 11,500 square foot residence aims to capture the panoramic views in order to elevate the high-end living experience.

Archimorphic 1609_BirdsEye_Southwest_01

Within the landscape, linear forms shift, rotate, and stack in response to the natural topography and alignment toward views.

1609_Perspective_West_01

Archimorphic 1609_Perspective_Southeast_01

Opaque walls on the west elevation alleviate privacy concerns, while the transparency of the east elevation erases the boundary between the interior and exterior. To further frame the views and spaces without confining them, the design incorporates a formal wrapping technique, reminiscent of the mid-century modern architecture style.

Archimorphic 1609_Perspective_Northeast_01

The technique also produces opportunities for large overhangs and opaque areas, as needed. Most importantly, the framing creates a sense of shared space between separate functions, such as between the Outdoor Space and His/Her Studies.